No s’han fet estudis concloents sobre el tema
A mesura que avança la campanya de vacunació, dones de totes les franges d’edat han posat de manifest que la punxada els ha alterat el cicle menstrual. Regles que venen més tard, més prompte del que toca, sagnat abundant, períodes sense menstruació… L’Institut Imad, especialistes en la salut de les dones i els nens a les regions de l’Ebre i Castelló, han registrat un increment d’un 50% de les consultes per este motiu. Segons els doctor Francesc Pérez Ceresuela, “totes les alteracions són transitòries i solen ocórrer com a efecte secundari a curt termini amb la vacuna, dins dels primers 2-3 mesos des de l’administració”.
Per què afecta la vacuna a la regla?
La regla està regulada per factors hormonals que poden veure’s afectats per motius tan diversos com l’estrés, la depressió o una mala dieta. Però també hi influix el sistema immunitari. “L’endometri (la capa interna de la matriu que és responsable d’acollir l’embaràs si hi ha fecundació i que si no es produeix es perd amb la regla), també té tot un entramat de cèl·lules del sistema immunitari. Les vacunes, com la del covid-19, produeixen una serie de modificacions i reaccions en el sistema immunitari, i és per aquest motiu que també poden alterar el cicle menstrual.”, explica el doctor Pérez.
Les dones que patixen estos efectes secundaris més severament són les joves (al voltant dels 20 anys) i les que se troben en els últims anys de tenir el cicle (40-45 anys), dos etapes vitals on el cos té més canvis a nivell hormonal.
Per què no s’informa d’estos possibles efectes secundaris?
La opinió del doctor Pérez és que no s’està comunicant d’una manera correcta a les dones que se vacunen que estos canvis no tenen efectes greus en el cos femení. “De canvis o complicacions greus no n’hem vist cap. L’efecte sol ser una conseqüència prou immediata després d’administrar la vacuna però és transitori i rarament s’allarga més enllà de 2-3 mesos. Tampoc s’ha vist que tingui cap mena de complicació o problema en relació a l’embaràs o a poder quedar-se embarassada.”
Tot i que no és un efecte secundari preocupant, tots tenim al cap altres possibles conseqüències de les quals sí s’ha informat, com la febre, el mal de braç o la inflamació de ganglis. “Degudament informades, donaria més tranquilitat a aquelles dones que es vacunen saber que és un efecte que poden relativitzar i que és transitori. Així que és probable que ens falti una mica de perspectiva de gènere, ja que a nosaltres, els professionals, una alteració en el cicle ens pot semblar quelcom irrellevant, però moltes dones ho viuen amb certa angoixa si no saben que pot existir aquesta relació entre la vacuna i les alteracions.”