El grup de treball antiracista (Re)Acciona treballa per acabar amb el racisme al territori
Aquí també passa. És el lema de l’agrupació (Re)Acciona, que treballa per acabar amb el racisme a les Terres de l’Ebre. La falta de dades o la poca visibilitat dels actes violents de racisme al territori no sempre és sinònim d’una situació òptima, sinó que les persones migrades seguixen rebent burles, violència o vexacions. Abans de la pandèmia, SOS Racisme va desplaçar-se fins a Tortosa per fer una diagnosis sobre la cohesió social a la ciutat. Ho explica una de les portaveus de (Re)Acciona, Chaymae Elouahi, que conta que, arran d’això, “vam veure que hi havia una necessitat d’una plataforma perquè la gent pugue compartir vivències o per fer sensibilització d’este tema”. Sota el paraigua d’Atzavara-arrels, van començar el seu camí demanant que els fessen arribar experiències racistes patides en primera persona. “Així va nàixer la nostra pàgina d’Instagram, i vam veure que la gent s’havia bolcat molt a les xarxes amb la mort de George Floyd a Estats Units i el moviment Black Lives Matter. Això va ajudar i vam animar a tothom del nostre entorn perquè ens expliqués situacions racistes que havien viscut”.
La convocatòria va funcionar. “Les persones que formem part de (Re)Acciona som joves migrades. Amb moltes de les vivències que ens arribaven ens hi sentíem identificades, ja les havíem patit també. I passaven en àmbits molt diferents, com en l’àmbit de la salut, de l’esport, a l’escola, al carrer… Tinc amics que han rebut insults mentre jugaven un partit de futbol. Les nostres mares, quan anaven a les visites al metge, se sentien excloses per un tema de llengua. Pel tema de la nacionalitat, a segons quines faenes o càrrecs no hi podem accedir. Tot això, quan ho vius a nivell individual penses que només et passa a tu, però quan veus que li està passant a tot un col·lectiu o minoria, penses, ens està passant a totes”.
Per posar llum a totes estes situacions, la plataforma antiracista busca maneres d’arribar a la població mitjançant xerrades o tallers. El seu proper projecte serà possible gràcies al premi d’Associacionisme Juvenil que van rebre al juliol. “Ens ha ajudat econòmicament a moure tallers antiracistes. Estem treballant amb Fronteres Invisibles, que treballen l’antiracisme a partir de jocs de taula, populars o escape rooms”. Volen portar esta iniciativa a centres educatius de tot l’Ebre per poder seguir transmetent el seu missatge.