TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

L’anellament de moixons, part del turisme regeneratiu de la Terra Alta

La Terra Alta ha celebrat la Setmana de la Sostenibilitat Turística, que ha servit per replantejar-se el model de desenvolupament que s’ha instaurat a la comarca (i als altres punts de l’Ebre) durant les últimes dècades. L’ha organitzat Terra Alta Més, un projecte impulsat per Consell Comarcal i finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya. Estos dies s’han celebrat diverses activitats que volen conscienciar la població de com se viu el turisme, a qui va encarat i les repercussions que està tenint cap a l’ecosistema de la zona.

Dissabte 2 de juliol al matí, els més menuts van poder participar-hi mitjançant la construcció de caixes niu, en el marc d’una activitat de turisme regeneratiu que va posar els ocells autòctons al centre. Organitzat per les entitats ‘Som Aguait’ i ‘Sorolla’t’ i amb el suport de l’Ajuntament de Bot i el Consell Comarcal de la Terra Alta, el taller va atansar a xiquets de totes les edats les espècies de moixons més comunes a la Terra Alta, va mostrar-los com és el procés d’anellament i va fer-los construir refugis per donar casa als animals.

La tasca divulgativa i educativa és primordial per fer que els futurs adults estimen casa seua i la coneguen. Si no se familiaritzen amb l’entorn quan són infants, el procés a posteriori és menys natural. Per això, un dels impulsors de l’activitat, Santi Bateman, mostra diversos moixons capturats prèviament gràcies a unes xarxes japoneses. Explica a quina espècie pertanyien, les seues característiques físiques, mostra els trets rellevants als xiquets i, per últim, els pesa i els anella per tenir-los controlats. Després, amb l’ajuda dels nens, els allibera.

Una merla, que a la comarca coneixen com a negreta, un xot, un blauet i un tallarol de casquet. Són els ocells que els menuts toquen, reconeixen i deixen lliures. Santi els explica com poden identificar-los si se’ls troben, on fan el niu i on emigren quan ve l’hivern. Els ensenya a dir si són mascles o femelles, o si tenen un pes idoni només observant-los la mida del pit.

L’última part del matí se dedica a la construcció de les caixes niu, que afavorixen la reproducció dels rapinyaires nocturns i n’augmenten la presència. S’han de col·locar prop de l’aigua i en un arbre de ribera, a certa altura per evitar depredadors. Se fan tres grups i s’ajunten les peces per crear casetes de fusta que acaben pintades de colors vius i firmes dels participants.

A partir d’un taller on s’educa a través de preguntes, reflexions i l’experiència en primera persona, els xiquets de la comarca poden conèixer d’a prop els animals amb qui conviuen. Comencen a formar part, sense saber-ho encara, d’un canvi en el model turístic que vol posar en valor l’ecosistema terraltí en un context on la massificació d’energies renovables ja és una amenaça per a la biodiversitat.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects