La Terra Alta ha celebrat la Setmana de la Sostenibilitat Turística, que ha servit per replantejar-se el model de desenvolupament que s’ha instaurat a la comarca (i als altres punts de l’Ebre) durant les últimes dècades. L’ha organitzat Terra Alta Més, un projecte impulsat per Consell Comarcal i finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya. Estos dies s’han celebrat diverses activitats que volen conscienciar la població de com se viu el turisme, a qui va encarat i les repercussions que està tenint cap a l’ecosistema de la zona.
Dissabte 2 de juliol al matí, els més menuts van poder participar-hi mitjançant la construcció de caixes niu, en el marc d’una activitat de turisme regeneratiu que va posar els ocells autòctons al centre. Organitzat per les entitats ‘Som Aguait’ i ‘Sorolla’t’ i amb el suport de l’Ajuntament de Bot i el Consell Comarcal de la Terra Alta, el taller va atansar a xiquets de totes les edats les espècies de moixons més comunes a la Terra Alta, va mostrar-los com és el procés d’anellament i va fer-los construir refugis per donar casa als animals.
La tasca divulgativa i educativa és primordial per fer que els futurs adults estimen casa seua i la coneguen. Si no se familiaritzen amb l’entorn quan són infants, el procés a posteriori és menys natural. Per això, un dels impulsors de l’activitat, Santi Bateman, mostra diversos moixons capturats prèviament gràcies a unes xarxes japoneses. Explica a quina espècie pertanyien, les seues característiques físiques, mostra els trets rellevants als xiquets i, per últim, els pesa i els anella per tenir-los controlats. Després, amb l’ajuda dels nens, els allibera.
Una merla, que a la comarca coneixen com a negreta, un xot, un blauet i un tallarol de casquet. Són els ocells que els menuts toquen, reconeixen i deixen lliures. Santi els explica com poden identificar-los si se’ls troben, on fan el niu i on emigren quan ve l’hivern. Els ensenya a dir si són mascles o femelles, o si tenen un pes idoni només observant-los la mida del pit.
L’última part del matí se dedica a la construcció de les caixes niu, que afavorixen la reproducció dels rapinyaires nocturns i n’augmenten la presència. S’han de col·locar prop de l’aigua i en un arbre de ribera, a certa altura per evitar depredadors. Se fan tres grups i s’ajunten les peces per crear casetes de fusta que acaben pintades de colors vius i firmes dels participants.
A partir d’un taller on s’educa a través de preguntes, reflexions i l’experiència en primera persona, els xiquets de la comarca poden conèixer d’a prop els animals amb qui conviuen. Comencen a formar part, sense saber-ho encara, d’un canvi en el model turístic que vol posar en valor l’ecosistema terraltí en un context on la massificació d’energies renovables ja és una amenaça per a la biodiversitat.