Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Contacte: info@apropebre.cat
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    A Prop Ebre
    • Territori
      • Baix Ebre
        • Aldover
        • Alfara de Carles
        • Benifallet
        • Camarles
        • Deltebre
        • El Perelló
        • L’Aldea
        • L’Ametlla de mar
        • L’Ampolla
        • Paüls
        • Roquetes
        • Tivenys
        • Tortosa
        • Xerta
      • Montsià
        • Alcanar
        • Amposta
        • Freginals
        • Godall
        • La Galera
        • La Sénia
        • Mas de Barberans
        • Masdenverge
        • La Ràpita
        • Sant Jaume d’Enveja
        • Santa Bàrbara
        • Ulldecona
      • Ribera d’Ebre
        • Ascó
        • Benissanet
        • Flix
        • Garcia
        • Ginestar
        • La Palma d’Ebre
        • La Torre de l’Espanyol
        • Miravet
        • Móra d’Ebre
        • Móra la Nova
        • Rasquera
        • Riba-Roja d’Ebre
        • Tivissa
        • Vinebre
      • Terra Alta
        • Arnes
        • Batea
        • Bot
        • Caseres
        • Corbera d’Ebre
        • El Pinell de Brai
        • Gandesa
        • Horta de Sant Joan
        • La Fatarella
        • La Pobla de Massaluca
        • Prat de Comte
        • Vilalba dels Arcs
      • Terres del Sénia
    • Actualitat
      • Política
      • Economia
      • Cultura
      • Societat
      • Esports
      • Entrevistes
    • Opinió
    • Mèdia
    • Pòdcast
      • L’informatiu
      • Converses de Prop
      • Parlem d’Igualtat
    • Captures
    • Al brancal
    A Prop Ebre
    Home»Captures»L’ancestralitat de la cuina femenina regna al Rihihiu
    Captures Cultura Santa Bàrbara

    L’ancestralitat de la cuina femenina regna al Rihihiu

    A PropBy A Prop20/10/20255 Mins Read

    El Molí de Foguet va ser l’indret escollit per reunir un grapat de dones planeres perquè poguessen traspassar el seu coneixement culinari. El dissabte 18 d’octubre, el festival Rihihiu va programar un dia dedicat a la memòria dels aliments, de les receptes i la preparació de sempre. Aquella que costarà de traspassar en un món on els conceptes de proximitat o de temporada perden cada cop més sentit. La jornada va començar arroplegant els receptaris antics de generacions anteriors, aquells que han quedat oblidats als calaixos de les cases. En ells hi queda el record de com es feien les coses fa anys, el de la lletra feta a mà i el d’una cal·ligrafia que també es va perdent. D’estos llibrets se’n farà un fanzín que recuperarà les receptes típiques de Santa Bàrbara i els seus voltants. “A través d’estos receptaris hem descobert coses bastant reveladores del passat’’, explica Anna Zaera, co directora i co creadora del festival. “Sobretot com les dones compartien el coneixement, com s’explicaven les receptes i com se citaven entre elles”. En un moment de l’acte, l’artista visual i experta en gastronomia marítima Marina Monsonís, va posar sobre la taula com els homes, dominants en el món de l’alta cuina en les últimes dècades, han utilitzat tota esta saviesa transmesa i empomada per dones, molts cops sense citar-les.

    El festival va nàixer al 2021 de les ments de Zoraida Roselló i Anna Zaera. Amigues del poble des de sempre, en sentir la història del rihihiu de la boca de la gent gran de Santa Bàrbara, van saber que havien d’organitzar un esdeveniment que li pogués retre homenatge. El rihihiu és el crit que feien les veïnes de les masades per avisar-se que havien arribat després d’una jornada de treball al camp. Des de llavors que cada edició gira al voltant d’una temàtica que face dialogar el passat amb el futur, la ruralitat amb la contemporaneïtat, el poble amb el món. Enguany, la cuina ha sigut la columna que ha vertebrat les actuacions i els diàlegs de la proposta.

    Dissabte, la majoria de la programació va tenir lloc aquí, al Molí de Foguet, a la Finca de l’Advocat. “Una jornada in continuum del Rihihiu tenia molta potència. Servix perquè passe el que natros creiem que ha de passar, que la gent s’escolte, parle, mantingue l’atenció durant unes hores i interactue amb les persones que té al costat”, valora Roselló. Els assistens van poder gaudir d’una paella popular, l’actuació del dj John Deere, de Glòria Ribera i Carme ‘La Seca’ i de la instal·lació i espectacle ‘Só un solo’ de Mario Cortizo.

    Manolita Roda, Lluïsa Arasa i Núria Fernández van ser les encarregades d’elaborar les farinetes, el recapte, les figues a la paella i l’escabetx de sardina durant el dissabte al matí. Mentre feinejaven, la cuinera i divulgadora senienca Vanesa Bustos anava guiant el públic sobre com evolucionava el procés, quins ingredients s’estaven utilitzant o quines tècniques s’havien de fer servir. Es va crear un diàleg constant on els assistents xerraven amb les cuineres, els preguntaven i reflexionaven sobre les seues pròpies experiències entre fogons. Es va fer palès que el gust és un invocador potent de la memòria. “Volíem convertir el fet de cuinar juntes en una espècie de performance artística, on totes elles poguessen també compartir records en directe, sense guió, dixant-los espai per ser espontànies. I que el públic, que la gent del poble o les artistes que han creat al voltant de la cuina o l’aliment, interactuessen amb elles”, conta Zaera. Per aportar la seua mirada com a professional del sector, a banda de Monsonís també es va comptar amb Paula Llauradó, del col·lectiu Eixarcolant.

    Tot i l’ambient festiu de la jornada, les dones, tant les que cuinaven com les assistents, van reflexionar sobre la cuina com a impediment per deslliurar-se de la càrrega domèstica. En generacions anteriors, la figura femenina estava lligada, sí o sí, a la preparació del menjar per a tota la família. Algunes en gaudien i en treien satisfacció. Altres es veien limitades per este rol assignat tan concret que poques vegades es discutia. “Hi va haver una reivindicació feminista important perquè es va dixar de relacionar la cuina a un concepte bucòlic i se’n va parlar com una imposició del patriarcat. Les persones de classes més benestants o dedicades a l’art sempre han reivindicat una habitació pròpia per poder crear, com deia la Virginia Woolf. Però clar, si la teua habitació és la cuina, potser és una imposició, més que una tria”.

    En un dia de sol i després d’una setmana treballant a contrarellotge per salvar el Rihihiu malgrat les barrancades a la comarca, el festival va posar llum a tot de temes relacionats amb les dones, la terra, els orígens i els sabors. Un any més, a Santa Bàrbara conviuen perfectament les generacions sàvies amb les que volen aprendre d’elles.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email Telegram WhatsApp
    Leave A Reply Cancel Reply

    Posts relacionats

    La borrasca Alice també obre el sòl agrícola

    Jordi Roé gestiona més de cent heactàrees repartides per la comarca del Montsià. És útil, diu, perquè s’assegura que el…

    Read More

    Cos d’Ebre, una obra que amalgama tot el que és el riu

    Cos d’Ebre, el projecte de l’artista italià Marco Noris, també prèn forma d’exposició. Es podrà veure fins al 2 de…

    Read More

    El Rihihiu s’adapta als estralls dels aiguats

    Read More

    Amposta arriba a la vintena edició de les Lletres Ebrenques

    Read More

    El Festival Artèria tindrà lloc al pavelló firal de Remolins per l’episodi de pluges torrencials

    Read More

    Notícies recents

    La Sénia reivindica el seu llegat amb la Fira de l'Artesania de la Fusta i Moble

    La Sénia reivindica, un any més, el seu patrimoni amb la fira de l’Artesania de ...
    La Sénia 20-10-2025

    L’ancestralitat de la cuina femenina regna al Rihihiu

    El Molí de Foguet va ser l’indret escollit per reunir un grapat de dones planeres ...
    Captures 20-10-2025

     ‘El ‘Renaixement del Pla d’Almatà’: Balaguer redescobreix els seus orígens andalusins

    Balaguer prepara la recuperació integral del jaciment arqueològic del Pla d’Almatà, l’espai on va néixer ...
    Societat 20-10-2025
    El més vist

    Al brancal de Miquel Àngel Angelats

    Al brancal

    Els veïns dels pobles afectats per la borrasca Alice treballen per tornar a la normalitat

    Alcanar

    La seguretat de portar el plat a taula

    Medi Ambient

    El Rihihiu s’adapta als estralls dels aiguats

    Cultura

    La borrasca Alice també obre el sòl agrícola

    Medi Ambient

    Subscriu-te al butlletí

    Rep les últimes notícies

    • QUI SOM
    • CONDICIONS I PRIVACITAT
    • POLÍTICA DE COOKIES

    CONTACTE
    info@apropebre.cat

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    © 2025 Apropebre. Designed by Globals.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar el consentimiento de las cookies
    Utilizamos tecnologías como las cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. Lo hacemos para mejorar la experiencia de navegación y para mostrar anuncios (no) personalizados. El consentimiento a estas tecnologías nos permitirá procesar datos como el comportamiento de navegación o los ID's únicos en este sitio. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.
    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques .
    Preferències
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a la finalitat legítima d'emmagatzemar preferències no sol·licitades per l'abonat o l'usuari.
    Estadístiques
    El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense un requeriment, el compliment voluntari per part del Proveïdor de serveis d'Internet, o els registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només per a aquest propòsit no es pot utilitzar per identificar-te.
    Màrqueting
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb fins de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}
    X