Les fotografies del retratista del Rastre tornaran a composar un llibre
Onada Edicions presenta Antonio Roca. Tortosa en color, obra de Quimo Panisello, Roc Salvadó i Marina Pallás. És la segona part del llibre Antonio Roca Cid. Lo retratista del Rastre, que va ser el llibre més venut a Sant Jordi a Tortosa el 2022. El volum aplega més d’una cinquantena de fotografies que daten entre el 1982 i el 2005 i que retraten la vida social i quotidiana de llavors a Tortosa. El documentalista Quimo Panisello, l’historiador Roc Salvadó i la periodista Marina Pallás han treballat novament a sis mans per seleccionar d’entre els milers de negatius estes fotografies inèdites que oferixen la mirada particular d’un fotògraf que ha captat la vida d’una ciutat i un temps.
Com explica Marina Pallás, “sí que el llibre és una continuació del primer volum, però s’aguanta per si sol perquè les fotos retraten tota una època. Si al primer hi sortia la Tortosa més ancestral, a este, Antonio seguix fotografiant molt les festes, les processons, els barris… però també hi és present la Tortosa que comença a canviar, la Tortosa més moderna. Jo que ara tinc trenta-dos anys hi puc veure coses que recordo i espais que han canviat”.
A finals del segle XX, la capital del Baix Ebre va obrir-se al futur i Roca va immortalitzar-ne les alteracions. “Antonio té molta sensibilitat i quan sap que estan a punt de fer obres o que cert carrer o edifici està a punt de canviar, ell hi va i ho retrata perquè no es perdi. Hi ha una foto de la construcció del pont del Mil·lenari al 87, o una altra de la Biblioteca quan estava al Palau Despuig. A la Llotja del Parc, per exemple, no hi havia vidres i s’hi feien concerts a dins”. El fotògraf també va captar l’essència de la vida de cada dia, de les botigues i merceries desaparegudes o dels costums dels tortosins d’ençà.
Antonio Roca Cid va nàixer el 1940 al barri de Ferreries, fill del periodista esportiu José Roca Borrull. Ben aviat se sent atret pel món de la fotògrafa i la seua iaia Maria li comprarà la seua primera màquina de retratar. De ben jove entra a la secció de fotografia del Cercle Artístic i l‘any 1969 s’associa a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, obtenint més endavant premis i realitzant diferents exposicions. Avui, sempre amb la càmera penjada del coll, és una figura molt coneguda i popular a la ciutat.
El llibre se presentarà el divendres 19 d’abril a les 19:00 h al Casal Tortosí.