Ho mostra un estudi de l’Idescat
L’Idescat presenta l’índex socioeconòmic territorial (IST), una estadística nova que aporta novetats importants en el coneixement de la realitat territorial. S’oferix un índex sintètic per petites àrees que resumeix en un únic valor diverses característiques socioeconòmiques de la població resident en un territori i quantifica les diferències dins de Catalunya, que són d’especial interès a nivell inframunicipal.
L’índex socioeconòmic territorial resumix informació de 6 indicadors: població ocupada, treballadors de baixa qualificació, població amb estudis baixos, població jove sense estudis postobligatoris, estrangers de països de renda baixa o mitjana, i renda mitjana per persona.
Les Terres de l’Ebre, a més de tenir la majoria de les agrupacions censals al nivell baix de l’IST (15 de 17), no en tenen cap en el nivell mitjà alt o alt, fet que determina que este territori sigue en conjunt el de nivell socioeconòmic més baix de Catalunya. Dues agrupacions censals tenen nivell socioeconòmic molt baix: Tortosa 3 (Nord-Est) i Montsià Sud-Oest (Ulldecona – la Sènia) i 8 tenen nivell mitjà baix: Amposta 2 (Sud), Baix Ebre Oest (Roquetes), Ribera d’Ebre Nord (Flix), Ribera d’Ebre Sud (Móra d’Ebre), Sant Carles de la Ràpita 2 (Sud), Terra Alta, Tortosa 1 (Sud-Est) i Tortosa 2 (Oest).