Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Contacte: info@apropebre.cat
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    A Prop Ebre
    • Territori
      • Baix Ebre
        • Aldover
        • Alfara de Carles
        • Benifallet
        • Camarles
        • Deltebre
        • El Perelló
        • L’Aldea
        • L’Ametlla de mar
        • L’Ampolla
        • Paüls
        • Roquetes
        • Tivenys
        • Tortosa
        • Xerta
      • Montsià
        • Alcanar
        • Amposta
        • Freginals
        • Godall
        • La Galera
        • La Sénia
        • Mas de Barberans
        • Masdenverge
        • La Ràpita
        • Sant Jaume d’Enveja
        • Santa Bàrbara
        • Ulldecona
      • Ribera d’Ebre
        • Ascó
        • Benissanet
        • Flix
        • Garcia
        • Ginestar
        • La Palma d’Ebre
        • La Torre de l’Espanyol
        • Miravet
        • Móra d’Ebre
        • Móra la Nova
        • Rasquera
        • Riba-Roja d’Ebre
        • Tivissa
        • Vinebre
      • Terra Alta
        • Arnes
        • Batea
        • Bot
        • Caseres
        • Corbera d’Ebre
        • El Pinell de Brai
        • Gandesa
        • Horta de Sant Joan
        • La Fatarella
        • La Pobla de Massaluca
        • Prat de Comte
        • Vilalba dels Arcs
      • Terres del Sénia
    • Actualitat
      • Política
      • Economia
      • Cultura
      • Societat
      • Esports
      • Entrevistes
    • Opinió
    • Mèdia
    • Pòdcast
      • L’informatiu
      • Converses de Prop
      • Parlem d’Igualtat
    • Captures
    • Al brancal
    A Prop Ebre
    Home»Delta de l'Ebre»La pagesia de les salines
    Delta de l'Ebre

    La pagesia de les salines

    RedaccióBy Redacció09/09/20225 Mins Read

    A les Salines de la Trinitat només s’hi pot accedir per terra, a través de la Barra del Trabucador. Tot ebrenc sap que això és una complicació degut als temporals que afecten el territori en els últims anys. El canvi climàtic comporta esclafits de temps que molts cops són incontrolables i imprevisibles, i el Delta en patix les conseqüències. La Barra del Trabucador ha desaparegut diverses vegades degut a l’avançament del mar i a les tempestes, i les Salines se n’han ressentit.

    Actualment, este negoci compta amb la cessió de 1.000 hectàrees dins del Parc Natural del Delta de l’Ebre. És un terç de la terra que hi ha al final de la Barra. Aquí conviuen tractors i treballadors amb flamencs i ànecs.

    Mateu Lleixà ha treballat a les Salines tota la seua vida i actualment és el que a l’empresa anomenen el ‘mestre d’aigües’. Ell és el màxim responsable de l’estat de l’aigua a les salines, que ha d’anar controlant depenent de molts factors, la majoria externs. Les pluges, la calor, l’evaporació, el canvi en les estacions que s’aprecia en els últims temps… Explica que l’aigua del mar la fan entrar des de l’interior de la badia amb l’ajuda de dues bombes. A partir d’aquí, els nivells de sal se van controlant i se vigilen setmanalment.

    Com explica el mestre d’aigües, este és un ofici que s’ha d’aprendre in situ, treballant. No hi ha previsions possibles, encara que els processos han d’estar degudament estudiats i les tècniques han de ser funcionals. Tot i això, la vertadera dificultat està en saber reaccionar amb rapidesa davant de situacions inesperades, com un temporal o una temporada especialment plujosa.

    A banda de la producció de sal, este indret és especialment important per a la fauna i la flora del Delta. Hi ha una gran quantitat de flamencs i Mateu Lleixà explica que les Salines és l’únic lloc del país on fan els nius i ponen els ous. S’hi veuen moltes de les espècies de la zona, inclosos els ànecs, que augmenten la seua presència en les nits de lluna plena.

    Estos dies s’està duent a terme la recollida de la sal. Des de l’empresa aclarixen que, tot i que consten com a explotació minera en els registres, ells treballen d’una manera més encarada a l’agricultura.

    El dia 31 d’agost és la data màxima que es posen per començar a recollir. Ho fan amb una tractors que van realitzant diferents tasques. N’hi ha que amunteguen la sal, n’hi ha que la recullen i n’hi ha que la carreguen per dixar-la davant la fàbrica, on se renta i s’acaba empaquetant. El procés recorda al que se podria veure als camps d’arròs.

    El color rosat de la sal se deu a un tipus de microalgues que tenen esta tonalitat. També és la raó per la qual els flamencs tenen gran part del seu plomatge d’este mateix to, perquè formen part de la seua cadena alimentària. La sal recent collida conserva esta aparença durant unes hores, encara que el sol, el vent i els processos de neteja a que se la sotmet acaben per dixar-la totalment blanca.

    El que ara se pot fer en unes setmanes, fa anys s’aconseguia amb mesos de treball. Fa un segle, a les Salines s’hi instal·laven una espècie de vies de tren i els treballadors carregaven la sal a base de palades en vagonetes, que al seu torn arribaven a terra a través d’un moll construït a través de la part interior de la badia. Els assalariats vivien aquí, en cases especialment construïdes per a ells. Disposaven també d’una botiga on comprar aliments, a l’estil de les antigues colònies tèxtils, i els caps de setmana podien tornar a la Ràpita amb un barco que els recollia i els tornava els dilluns al matí, llestos per començar una nova jornada.

    La possibilitat de recuperar esta via, encara que de manera actualitzada als temps que corren, és una de les propostes de l’empresa per poder seguir treballant en cas de trencament de la Barra. Ara mateix, però, factors com la possible aparició d’exemplars de nacra fan impossible esta opció.

    Tot i l’automatització, hi ha racons on encara se treballa a mà. És el cas de la flor de sal, que s’ha d’agafar amb una espècie de salabre. La particularitat de la flor de sal és que apareix a la capa superior de l’aigua i en moments molt concrets. Els qui la recullen han d’estar disposats a recollir-la a qualsevol hora i qualsevol dia de la setmana. Un cop fora de les piscines, se dixa reposar perquè el procés d’evaporació la face apta per al consum.

    En estos dies de collita, les muntanyes de sal blanca esperen a ser empaquetades i enviades al seu destí. Poden anar a parar a Alemanya, França o els Estats Units, per dir alguns dels mercats amb què tenen relacions comercials les Salines de la Trinitat. Treballar de cara a fora és una opció que va engrandint-se cada cop més, i el motiu número u és l’emergència climàtica que viu el planeta en general i el Delta en particular. Per poder fer front a les comandes en el cas que la Barra sigue intransitable, l’empresa ha comprat unes altres salines situades al sud de França, on les condicions geogràfiques no són canviants. Encara que valoren les qualitat de la sal que fan aquí, saben que la regressió de la terra en esta zona, de moment, és imparable.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email Telegram WhatsApp

    Comments are closed.

    Posts relacionats

    Al brancal de La Galana

    Laura Negre acaba de tornar al seu Delta després d’anys estudiant, formant-se i treballant a Barcelona i Sabadell. Ara està…

    Read More

    El Delta Birding Festival programa un centenar d’activitats per a tots els públics

    La cita ineludible per als amants dels ocells serà del 19 al 21 de setembre a MónNatura Delta Del 19…

    Read More

    L’essència de les dones arrosseres del Delta feta documental

    Read More

    El flamenc es reprodueix un any més al delta de l’Ebre, en una única colònia amb unes 1.500 parelles

    Read More

    Quin futur li espera al Delta?

    Read More

    Notícies recents

    El Rihihiu s'adapta als estralls dels aiguats

    El festival manté la programació i les localitzacions, tot i que no descarta haver de ...
    Cultura 15-10-2025

    Amposta arriba a la vintena edició de les Lletres Ebrenques

    Tindrà lloc del 15 al 18 d’octubre Les Jornades de les Lletres Ebrenques celebren este ...
    Amposta 15-10-2025

    El Festival Artèria tindrà lloc al pavelló firal de Remolins per l'episodi de pluges torrencials

    El festival que dirigeix el coreògraf i ballarí tortosí Roberto Olivan manté les dates previstes, ...
    Cultura 15-10-2025
    El més vist

    Els veïns dels pobles afectats per la borrasca Alice treballen per tornar a la normalitat

    Alcanar

    Una carpa de circ a Horta de Sant Joan: nilak torna a la Terra Alta

    Captures

    Al brancal de Miquel Àngel Angelats

    Al brancal

    La seguretat de portar el plat a taula

    Medi Ambient

    El Rihihiu s’adapta als estralls dels aiguats

    Cultura

    Subscriu-te al butlletí

    Rep les últimes notícies

    • QUI SOM
    • CONDICIONS I PRIVACITAT
    • POLÍTICA DE COOKIES

    CONTACTE
    info@apropebre.cat

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    © 2025 Apropebre. Designed by Globals.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar el consentimiento de las cookies
    Utilizamos tecnologías como las cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. Lo hacemos para mejorar la experiencia de navegación y para mostrar anuncios (no) personalizados. El consentimiento a estas tecnologías nos permitirá procesar datos como el comportamiento de navegación o los ID's únicos en este sitio. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.
    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques .
    Preferències
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a la finalitat legítima d'emmagatzemar preferències no sol·licitades per l'abonat o l'usuari.
    Estadístiques
    El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense un requeriment, el compliment voluntari per part del Proveïdor de serveis d'Internet, o els registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només per a aquest propòsit no es pot utilitzar per identificar-te.
    Màrqueting
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb fins de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}
    X