TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

La Festa de l’Aiguardent de Prat de Comte torna els dies 8 i 9 d’octubre

Després de l’aturada per la pandèmia, la població terraltina se bolca en la Festa

La Festa de l’Aiguardent de Prat de Comte torna després d’una aturada de dos anys per la pandèmia de la Covid-19. Tot i les complicacions que ha dut haver d’aturar un esdeveniment d’esta grandària durant dos tardors, l’Ajuntament de Prat de Comte i tots els veïns tornen a apostar per l’aiguardent com a reclam. Els propers 8 i 9 d’octubre, la Festa posarà en valor esta beguda típica del poble. Per a fer-ho, s’han programat dues jornades repletes d’actes que mostraran al públic el procés artesanal de producció de l’aiguardent, així com exposicions, lliurament de premis, tastos, música en directe i presentacions de llibres.

A través del pagament d’un got de ceràmica de producció de proximitat, els diferents paradistes oferixen aiguardent i pastes típiques del territori als visitants. Les dones del poble són les encarregades de fer-les, i disposen de l’antic forn municipal per preparar-les i coure-les. El mètode és totalment tradicional, amb l’ajuda d’un forn de llenya que a hores d’ara ja preparen, tant treballadors del consistori com les mateixes forneres.

A baix del forn, l’Ajuntament també hi té el seu centre d’operacions: aquí fan l’aiguardent que degustaran els participants de la Festa. En fan de tres varietats diferents. Per aconseguir-les, se crea l’aiguardent a partir d’un estri anomenat alambí, que a partir de la condensació transforma cinc litres de vi (blanc o negre) en un d’aiguardent. Després, per aconseguir sabors específics, el dixen macerar en unes tines durant varies setmanes. Unes dotze parades oferiran la beguda emblemàtica de Prat de Comte, a banda d’una quarantena d’estands que oferiran altres productes.

L’organització també és l’encarregada de produir l’essència d’espígol. Mitjançant un alambí, alcohol i espígol, creen un líquid amb propietats naturals que té usos aromàtics, cosmètics i fins i tot calmants. La iniciativa va nàixer fa uns anys, degut a la quantitat d’espígol que hi ha a Prat de Comte. La proximitat als Ports dota el poble de les condicions òptimes per al creixement d’herbes aromàtiques salvatges d’este tipus, de manera que l’Ajuntament va adquirir uns terrenys on el cultiven. Ara arriba l’hora d’aprofitar-lo i poder comercialitzar-lo.

L’art i la cultura formen part de la Festa de l’Aiguardent. El concurs de Pintura Ràpida Joan Lahosa i Valimanya és ja una activitat significativa de la programació. Enguany, la competició començarà el diumenge dia 9 a les 08:00 hores del matí a les places i els carrers del poble. Lahosa va ser un reconegut pintor català nascut a Prat de Comte, del qual en les últimes setmanes s’han aconseguit donacions familiars que estaran exposades a la sala que porta el nom de l’artista. El pintor va lluitar a la Batalla de l’Ebre i, en sortir del camp de presoners on el van retenir posteriorment, va instal·lar-se a Barcelona, on va decidir dedicar-se a l’art a temps complet. Se creu que la seua infantesa a la Terra Alta fent de pastor li va donar les nocions bàsiques necessàries sobre la llum, els colors de la natura i el canvi de les estacions.

Tal i com explica l’alcalde, Joan Josep Malràs, l’aturada per la pandèmia ha estat una dificultat afegida a poder reprendre la Festa. Tot i les adversitats, destaca la bona voluntat i predisposició de tots els veïns, dixant clar que, en un poble tan petit, un esdeveniment d’estes dimensions no seria possible si no fos per la implicació de la gent que hi viu.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects