Les obres de joiers professionals i estudiants es trobaran a Amposta del 28 al 13 d’octubre
Les Terres de l’Ebre són territori de paisatges singulars i cruïlla de pas i de contacte entre cultures. Este cap de setmana, la mostra de joiera contemporània Fluir recull el llegat simbòlic del riu Ebre com a nexe entre territoris, lloc de trobada i intersecció cultural, una frontera natural que no és viu com un límit impermeable sinó com una zona porosa d’intercanvi d’informació i d’identitats.
Fluir és una iniciativa de la presidenta de l’Agrupació Terres de l’Ebre del Col·legi de Joiers, Orfebrers, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya (JORGC), Sara Domenech, que va ocupar este càrrec ara fa un any i volia treballar per posar el territori al mapa de la joieria contemporània catalana. “Vaig començar a pensar de quina manera podia col·locar les Terres de l’Ebre al mapa i vaig agafar de model una mostra que es va fer a Igualada i va tenir molt bon resultat. Vam pensar de fer alguna cosa similar per dur la gent cap aquí. Vaig començar a donar-hi voltes i vaig arribar al concepte fluir. Va sortir així el tema, una reflexió al voltant de la descentralització”. La joiera ampostina també proposa la noció de fluir com a cabal que arrossega sediments de la geografia catalana en format joia, desembocant a Terres de l’Ebre en una mostra d’intercanvi de cultura, d’art, d’artesania, d’identitat, de territori, de natura i de paisatge.
Així, el proper dissabte 28 de setembre, la jornada començarà a les 18:00 h amb un recorregut per les joieries ampostines, on els visitants podran gaudir de les creacions dels estudiants que al mes de juny van enviar les seues propostes a l’organització. A les 19:00 h, Fluir s’inaugurarà a la Celòquia del Castell d’Amposta, i al cap de mitja hora se celebrarà la taula rodona Cap on flueix la joieria contemporània?. Al mateix espai hi haurà exposades les obres dels joiers professionals escollides per un jurat format per Gemma López, Sílvia Serra, Roc Majoral, Cristina Villar i Trinitat Contreras. En són 47 en total i es podran admirar, igual que les dels estudiants, fins al 13 d’octubre.