TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Jesús presenta una sala d’exposicions dedicada a l’obra de Joan Panisello

Joan Panisello va criar-se a la vora d’una mare pastissera. Amassava la pasta i tenia agilitat als dits, un tret que el seu fill va heretar. Panisello explica que el seu gran amor per la ceràmica va nàixer llavors, quan veia treballar sa mare i quan ella li deixava coure les seues pròpies creacions al forn del negoci. De més gran li va seguir interessant el món de l’art, però sentia a dir que els artistes se morien de gana. “Jo no tenia cap interès en què això em passés a mi, així que vaig decidir estudiar per ser mestre”.

És aquí, en el mateix espai on el proper dissabte a les 11:30 h s’inaugurarà la sala d’exposicions dedicada a la seua obra, on va començar a treballar amb xiquets. “Tenia el despatxet aquí mateix, un llit, un armari i els xiquets dormien a l’altra banda”. La seua carrera com a docent el va portar a Sant Jaume d’Enveja, on va exercir durant dos anys, però de seguida va tornar a Jesús. Llavors va ser quan va apuntar-se a l’Escola d’Art de la Tortosa, l’inici de la seua carrera com a ceramista.

Com algunes de les seues obres, l’Espai-Museu Joan Panisello també s’ha estat coent a foc lent. Després d’anys en què tan sols era una idea, finalment s’ha materialitzat, i l’artista jesusenc ha cedit al poble una cinquantena d’obres. Per ell, esta és una manera d’agrair el suport del teixit social de Jesús.

A la sala s’hi poden apreciar obres que representen les sis etapes artístiques de Panisello. En la primera, treballava tal i com li havien ensenyat a l’Escola, manipulant el material d’una manera tradicional per acabar fent objectes funcionals. Però la seua inquietud el va portar a experimentar. Va crear obres asimètriques, l’inici del seu despertar, convençut que la ceràmica podia ser un vehicle per canalitzar les seues inquietuds i els seus amors: els arbres, la natura, la condició humana i fins i tot els ovnis.

Durant la seua dilatada trajectòria i tot i portar tres anys sense crear, l’artista ha rebut una trentena de premis, encara que diu que s’hi han de sumar les mencions i les invitacions especials que ha anat rebent durant els anys. Joan Panisello és un dels representants mundials de la cultura i el talent ebrenc, i tenir un espai que ret homenatge a les seues figures l’omple d’orgull. “Jo em vaig criar al centre de Jesús, coneixia tots els carrers, sabia on se feien els nius de cada animalet, de cada grup d’orenetes… m’hi he criat, sempre he estat aquí i he treballat des d’aquí”. És per esta estima cap al lloc on va nàixer que Panisello va iniciar converses amb l’anterior alcalde de l’EMD per poder disposar d’un espai on exposar-hi una part significativa de la seua obra.

El nou equip de govern va decidir tirar endavant amb la iniciativa, com explica Mònica Sales, ex regidora de Cultura: “Hem fet una inversió important per acondicionar la sala, per posar-hi llum, perquè sigue un entorn preparat per ser un museu. Vam comptar amb la col·laboració de la consellera Àngels Ponsa, al capdavant de Cultura, i del director de Serveis Territorials, Ferran Bladé, que van fer una aportació econòmica molt important que ens va permetre poder comprar el mobiliari. Un mobiliari que va rebre finançament de la Generalitat però que es va fer a Jesús”.

L’actual regidor de Cultura, Pere Panisello, també posa en valor l’atractiu de la figura de l’artista jesusenc: “Esperem que, a més de la gent del poble, gent del territori pugue venir a veure l’exposició i sigue un al·licient més perquè vinguen a Jesús. Estem molt agraïts a Joan pel seu esforç, per la seua donació perquè ha portat molt material, no només obres, sinó revistes, llibres…”.

A partir de dissabte, a la segona planta de l’edifici de la Immaculada de Jesús s’hi podrà trobar l’exposició permanent de l’obra de Joan Panisello, que mostra la seua evolució com a ceramista, però també com a persona i jesusenc. En un espai amb gran càrrega emocional per a ell, hi ha bolcats els elements més representatius d’una vida dedicada a l’exploració, la ceràmica i la creació.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects