L’esdeveniment pretén posar a primera línia una altra concepció de la ruralitat ebrenca
La primera edició de Montsònica – Músiques i reexperiències contemporànies, organitzada per Eufònic, se celebrarà del dijous 8 de juny al diumenge 11 de juny. L’escenari seran cinc pobles de l’interior de la comarca del Montsià: Ulldecona, Freginals, la Galera, la Sénia i la pedania de la Miliana. Segons ha explicat avui Vicent Fibla d’Eufònic, “volem mostrar una altra concepció del món rural ebrenc més enllà de la que es té a la ciutat, plena de tòpics. El món rural té un gran component de tradició sí, però també diversitat, complexitat i contemporaneïtat. Per això Montsònica pretén establir un diàleg entre música i patrimoni inserit en paisatges molt particulars, per parlar d’allò nostre des de nous punts de vista”.
Els pobles que en formen part són els més menuts de la comarca, els que estan a l’interior i els que compten amb menys població si es comparen amb els de la costa. I d’aquest s’escullen espais singulars com la Barraca de Quicolis (Freginals), la Bassa del Montsià (Ulldecona), el Safareig de la Plaça (la Sénia), la Torre de la Galera, la placeta de la Miliana o la plaça de l’Església (Ulldecona i La Sénia), entre altres espais. Fibla ha remarcat que «igual que passa amb l’Eufònic, els espais, el context i el paisatge són molt importants, inseparables de les propostes que presentem a Montsònica, així com les comunitats que hi viuen».
La directora dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Victòria Almuni, present avui a la presentació a la premsa de Montsònica ha emmarcat aquesta activitat «en la voluntat de treballar per la democratització de la cultura, per a fer-la accessible a tothom. I en aquest sentit el món rural té molt a dir». Almuni ha destacat que al món rural també hi ha creadors, activitats del dia a dia i una base de creació que ha de servir per a fer el territori més interessant, per a atraure gent a veure-les i que es queden al territori.
10 actuacions: 7 de música, 1 de dansa i 2 accions escèniques a l’espai natural
La programació de Montsònica inclou 10 actuacions, de les quals 7 són de música, 1 de dansa i 2 accions a l’espai natural. En totes elles es busca revisitar i reinterpretar les tradicions i costums locals des d’una perspectiva contemporània.
La música d’arrel revisitada
La Maria, jove fenomen popularitzat a través de xarxes socials per les seves cançons de cant valencià, presentarà el seu primer treball estrenat el passat mes de febrer, “L’Assumpció”. Un àlbum que fusiona de manera harmònica la instrumentació tradicional amb l’electrònica, tot combinat amb converses amb les seves àvies al voltant de la relació entre la vida i el cant. Un dels nous noms a tenir en compte.
La compositora, cantant i guitarrista valenciana Sandra Monfort és una de les tres integrants de Marala. Amb la seva visió contemporània, feminista i agosarada dels romanços, els balls de vetlla i les cançons de mort tradicionals, actuarà en format trio amb guitarra, violí i sintetitzador.
La veu i la poesia
ITW és un músic experimental de Benicarló, amb una àmplia experiència en projectes singulars. Ha estat treballant amb el poeta senienc Joan Todó per a crear una peça única que es veurà a la Bassa del Montsià.
Per l’altra banda, la poeta de Manlleu Raquel Santanera col·labora amb la violinista Coloma Bertran en una actuació íntima i delicada que reflexiona sobre el caràcter perifèric de la veu. Es veurà al Carrer Escoles de la Galera.
Músiques i sonoritats
La percussionista Núria Andorrà, col·laboradora de Refree o Agustín Fernández entre altres músics, és directora artística del festival MontMusic. Situada al centre d’un set circular format per pedres, fustes, pinyes, un bombo i altres instruments de percussió, Núria Andorrà ens proposa un viatge sonor d’emocions delicades i aclaparadores, d’una bellesa elemental i alhora complexa. Aquesta brillant percussionista, compositora i improvisadora, que beu tant de l’escola clàssica com de la contemporània, omplirà la Torre de la Galera amb els mil i un sons del seu treball Kokoro.
L’artista reusenc Arnau Casanoves, que practica una riquíssima amalgama de recerques i d’experiències -de la pintura a la música tradicional, passant per la robòtica i diverses tècniques tèxtils- ha fet de la seva obra una hibridació complexa de tècniques i disciplines que aborda l’actualitat amb un to àcid i provocador. Oferirà una exploració de les connexions biològiques entre la música d’arrel, la tecnologia, l’aigua i les plantes pròpies del territori que es podrà veure al Safareig de la plaça de la Sénia.
Cherman DJ, fundador del segell musical Folcore Records, farà una sessió en horari de vermut, dissabte a migdia. Hi barrejarà diferents subgèneres del folklore electrònic a la impressionant Bassa del Montsià d’Ulldecona.
Dansa i accions escèniques
El barceloní Toni Jodar és ballarí, performer, coreògraf i “explicador” de dansa. Al llarg de la seva carrera ha col·laborat amb Gelabert + Azzopardi, Cia de dansa, Àngels Margarit i artistes tan diversos com Albert Vidal, Carles Santos, Jerome Savary i Joan Baixas, i companyies com Dagoll Dagom, Comediants i La Fura dels Baus, entre d’altres. Per a Montsònica li hem proposat partir de l’imponent ball de mantons d’Ulldecona i “travessar-lo” en una peça que es podrà veure i escoltar a la Plaça de l’Església del poble i que comptarà amb la Banda de Música d’Ulldecona.
Artistas Salchichas són Maria Camila Sanjinés i Manel Quintana, i “Hablar con las plantas para llegar a un paisaje” és la peça, presentada en festivals com FiraTàrrega o Sismògraf, que ara adapten al paisatge de la Foia d’Ulldecona. Una peça immersiva on els espectadors interactuen amb la natura gràcies a uns dispositius sonors que dicten unes ordres específiques. Entre el teatre contemporani i el passeig sonor, acabarà just a temps pel vermut musical de dissabte.
Marga Socias és una creadora que cavalca entre el teatre experimental, la narrativa oral i el xamanisme ancestral, entre la ironia i la innocència. Ha treballat tant en espectacles propis com en col·laboracions amb Carte Blanche, Hello!Earth, Lis Lab o el Théâtre À l’Envers, entre molts altres. L’artista proposa una petita excursió en diumenge matí a la Barraca de Quicolis de Freginals, en un recorregut teixit de ficció màgica tot buscant l’axis mundi de les construccions de pedra seca, declarades Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO.
Xerrades al voltant de la ruralitat i la perifèria artística
Montsònica acull tres xerrades i espais de debat al voltant de la ruralitat i de com encaixen(m) les propostes des d’una perspectiva perifèrica.
La gestora cultural Clàudia Murall (Lo Planter, Tortosa),el director del festival Embarrat (Tàrrega) Jesús Vilamajó i Agustí Vericat, organitzador de les Jornades Musicals a l’Ermita de la Pietat, parlaran sobre els espais i la memòria dels espais en les propostes culturals en les ruralitats catalanes. Anna Zaera, una de les directores del festival Rihihiu de Santa Bàrbara i l’activista Llorenç Sorlí, d’Enraonem-nos i especialista en dificultats del col·lectiu LGTBI al món rural, parlaran sobre pràctiques perifèriques des d’una perspectiva no només geogràfica, a la Sénia. Les dues xerrades estaran moderades per la gestora cultural Marta Oliveres. A més, la percussionista i compositora lleidatana Núria Andorrà i el director de Fira Mediterrània de Manresa, Jordi Fosas, parlaran sobre la reinterpretació del folk i la música tradicional i la nova vida que està adquirint, a la Galera.