28juny(juny 28)8:00 am19jul(jul 19)9:00 pmExposició “Muletes i llaguts de la Ribera d’Ebre, segles XIX i XX”(juny 28) 8:00 am - (juliol 19) 9:00 pm Població:Tortosa

Detalls de l'esdeveniment

L'exposició parla dels armadors, mestres d'aixa, calafaters, tripulacions, i propietaris dels llaüts, muletes i altres embarcacions tradicionals del tram català de l'Ebre. També s'endinsa en els sistemes de navegació i tipus de veles: vela quadrada en rombe, en quadre i en trau i gàbia. Els llaüts són embarcacions que s'empraven per al transport de mercaderies. De menor capacitat, les muletes també servien per al transport, però són versàtils, tant, que encara actualment s'utilitzen per a la pesca, l'esport i els jocs fluvials festius.

Es una exposició produïda pel Club Nàutic de Móra d'Ebre i comissariada per Joan Pujol Pedret, estudiós de la navegació històrica i actual del riu Ebre a la Ribera d'Ebre. L'exposició està organitzada pel Campus Extens de la URV a Tortosa, i compta amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre, l'Ajuntament de Tortosa, l'Ajuntament de Móra d'Ebre i la Diputació de Tarragona.

Joan Pujol Pedret ha publicat diversos llibres sobre la temàtica, com "Muletes i llaguts, la tradició fluvial a Móra d'Ebre", guanyador del XVII premi d'assaig Artur Bladé i Desumvila l'any 2016, i "Llaguts de la Ribera d'Ebre segles XIX i XX", publicat per l'IDECE l'any 2021. Podem trobar estudis de Pujol en suport digital obert com "Estudi sobre les muletes i bots de Móra d'Ebre segles XIX i XX", "Llaguts de la Ribera d'Ebre segles XIX i XX", "Manual de vela quadrada" i "Manual de rem de banc fix".

L'exposició serà al vestíbul del Campus Terres de l’Ebre de la URV (Av. Remolins, 13-15, Tortosa), de 8 a 21 h, de dilluns a divendres. L'entrada és lliure.

Més

Dia i hora

Juny 28 (Divendres) 8:00 am - Juliol 19 (Divendres) 9:00 pm

Notícies recents