Ferran Roca Campos és músic. De petit, va començar tocant el violí i la flauta travessera, però va descobrir la gralla i es va ficar de cap en el món de la música popular. Té més de 450 instruments de totes les bandes del món, i amb el seu projecte Sons de la terra, visita escoles i centres educatius on fa pedagogia del patrimoni musical d’arrel dels Països Catalans. Alguns els ha comprat a antiquaris, altres els hi han regalat, i un bon grapat els va confeccionar el seu pare, que era artesà, a partir d’il·lustracions, fotos i vídeos. Té, per exemple, un acordió diatònic del 1907 o un tamborí de cordes, que s’utilitzava al segle XI.
La passió de Roca és recuperar estos sons que es van perdent i ensenyar-los al món, fer que continuen vius. “Tinc instruments brutals, n’hi ha que són xulíssims. Alguns, com la pandereta, gairebé no necessiten res més. Abans, la gent no sempre tenia a mà una guitarra, sinó que només tenien la seua veu, una botella d’anís per rascar o una pandereta. Amb una pandereta, una dona aixecava tot un poble a ballar”.
Ell mateix toca la pandereta a la Rondalla dels Ports i és part d’Espai de So, un col·lectiu tortosí sempre a la recerca de nous sons i instruments que s’emmarca dins la cultura d’arrel. També viatja pel món per fer constar este llegat musical. La propera tardor té previst anar als Estats Units i a Mèxic, on segur que ampliarà la seua gran col·lecció i mostrarà instruments catalans tan curiosos com la bandúrria d’ossos o els corns marins, que es feien servir per evitar que les embarcacions topessen les unes amb les altres els dies de molta boira al riu.