TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

El Taller de Barri: una iniciativa per fer lligams i propiciar la reutilització

Al carrer Cabanes, al barri de Santa Clara de Tortosa, hi ha una planta baixa amb la porta sempre oberta. Propietat de l’Espai Blanquerna, el Taller de Barri és un espai on la gent pot treure-hi el cap, on els xiquets van a canviar-hi les rodes de les bicis, a construir mobles, a arreglar-los, a cosir o només a passar les hores en comunitat. La iniciativa va nàixer a finals de l’any passat en un intent de dinamitzar el barri i proporcionar als veïns un lloc on reparar electrodomèstics o utensilis i contribuir així a la reutilització dels materials.

Joan Curto és l’encarregat de fer que el Taller funcione. Abans era mecànic. Aquí hi ha trobat una faena que l’omple i el manté connectat a la gent. També explica que tenia certs prejudicis sobre el Rastre. En les últimes dècades, la ciutat s’ha anat girant d’esquena a esta part històrica del centre i molts dels habitatges tenen mancances arquitectòniques importants. Des que hi va arribar, però, Curto se n’ha enamorat. Té cura de la programació del Taller, se sap els noms dels menuts que hi van amb més freqüència i la seua experiència com a mecànic fa que tingue pensades pràctiques a cada problema.

Aquí hi sona música d’altres països, pels altaveus. Hi ha prestatgeries, estructures i materials que se recullen de la deixalleria municipal. Algunes empreses de la zona fan donacions desinteressades de productes que, sinó, haurien de llançar o vendre a un preu reduït. També s’ha posat en marxa un sistema de recollida de menjar per part de veïns o dels propis supermercats, que altres persones poden passar a recollir si la seua situació econòmica no els permet omplir el carro. Ara, Joan Curto també impulsa una espècie de biblioteca d’eines per a tots aquells que facen obres a casa i no disposen del material adequat. Se’l podran endur a casa, fer-lo servir i tornar-lo.

Hi ha voluntaris que venen per ajudar a Joan Curto. És el cas del Karimou, que està buscant faena com a fuster i passa pel local algunes tardes per practicar i estar-se amb els menuts. Se’ls inculquen valors de comunitat i respecte pel barri, amb projectes que els fan sortir del Taller per pintar places, repartir testos, plantar flors a les places… Fa uns mesos, van instal·lar un punt d’intercanvi de llibres que ha estat un èxit.

Des del Taller de Barri reclamen més visibilitat i col·laboracions amb totes les entitats possibles per fer créixer el projecte i dotar-lo de més recursos i, potser, fins i tot exportar-lo a altres barris de la ciutat o del territori.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects