El nou volum de la revista es presenta a Flix el proper dissabte
La revista de divulgació cultural Solstici tanca l’any amb una presentació a la Sala Polivalent de la Unió Social de Flix, este dissabte 21 de desembre a les 18 h. Serà el primer esdeveniment en què es podran conèixer les novetats del sisè volum de la revista ebrenca, ja a la venda a la pàgina web de l’editorial i en els pròxims dies i setmanes a la quarantena de llibreries d’arreu del país que la distribueixen. Acompanyaran a l’editor Quim Melchor Lleixà el pianista, compositor i artista sonor Joan Bagés Rubí, redactor d’un dels articles del volum, i Gabriel Brnčić, compositor especialitzat en música electroacústica i el protagonista de l’article de Bagés.
En acabar la presentació formal de la revista, el mestre Brnčić oferirà un tast sonor acusmàtic de música seva. En la introducció al seu text, en què destaquen la passió per la música del compositor i la importància que aquesta ha tingut en la carrera de Bagés, l’autor escriu: Aquest article comparteix el ressentir emocional i personal que suscita la música d’un dels compositors més rellevants del panorama musical català des de mitjans dels anys setanta, el compositor d’origen xilè Gabriel Brnčić.
La resta del contingut de la revista està format per nou articles inèdits sobre literatura, cinema, música, territori i arts plàstiques. Hi destaca l’article i el bloc dedicat a la figura de Frederic Mauri, aprofitant la recent inauguració de l’exposició «Frederic Mauri. Un traç rebel, 1963-1978». La gran novetat del volum són les dues entrevistes que l’obren i el tanquen. La primera, al president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Sebastià Portell. “Esta trobada surt arrel d’una trobada del PEN català, quan ens coneixem amb la gent de les revistes Caldesa i Morlanda. Vam trobar que teníem ganes de fer alguna peça conjunta, a més, som revistes que vam nàixer pràcticament a la vegada en diferents punts dels Països Catalans. El perfil del Sebastià Portell ens interessava, i ell estava a la presidència de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, més o menys, des que s’havien fundat les revistes. Vam preparar les preguntes per blocs, ens les vam repartir i ens vam trobar amb ell a l’estiu”, explica l’editor Quim Melchor.
La segona és un exercici d’arqueologia possibilitat gràcies a la recerca de Rafael Haro, i és un autèntic tresor: una entrevista inèdita a Gerard Vergés, de l’any 1982. Amb esta entrevista l’editorial tanca un cicle de tres anys de feina al voltant de la figura de l’autor, en què s’han publicat diversos articles a Solstici, el més recent fa uns mesos i s’han editat els dos volums Gerard Vergés és escriptor. També han col·laborat en l’organització de les X Jornades del Patrimoni Ebrenc dedicades a l’autor amb el títol “Només és qüestió de tres mil anys. Poesia i prosa de Gerard Vergés”, les quals han suposat un èxit absolut de públic i crítica, i on l’estudi al voltant de l’escriptor ha avançat amb passes de gegant.
Finalment, així, posen el punt i a part amb esta entrevista feta fa més de quaranta anys per Sílvia Torren, llavors alumna de Manel Ollé i Albiol. Les il·lustracions de la coberta i l’interior de la revista són, com sempre, d’Esther Carbonell (@esthercarbonell_).