TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

El rosa com a arma per desmuntar estereotips a l’exposició d’Aura Roig

La pintora tortosina presenta la seua primera exposició en solitari

Del 21 al 30 d’abril, a l’Escola per l’Art i la Cultura de Tortosa, se podrà visitar la primera exposició en solitari de l’artista Aura Roig, ‘El rosa és un color punxent’. En delcaracions a A Prop, Roig explica que a l’exposició s’hi podran observar figures de dones o identitats dissidents, dins d’unes obres que tenen com a nexe d’unió que parlen de les pròpies vivències de l’autora. “Crec que totes tenen intensitat emocional, desenvolupo amb elles una relació que podria fins i tot ser corporal, carnal, romàntica. Són com fulls del meu diari personal. És a dir, que quan pinto m’entrego, no faig una pintura racional, sinó que em surt de la panxa”.

L’artista Aura Roig al seu estudi. Fotografies del fotoreportatge ‘Religió i Feminisme a l’estudi d’Aura Roig’.

Els traumes o el fet de sobreviure com a dona en una societat patriarcal també són dos temes que se van repetint al llarg del viatge artístic d’Aura Roig. I el rosa, que vol ser una arma per combatre els estereotips de gènere, que històricament relacionen este color amb la feblesa i la delicadesa. “El rosa molesta. A alguns homes els posa els pèls de punta, no el poden suportar. I a natros també ens passa, sobretot a les dones que ens hem volgut allunyar d’estos cànons de la feminitat, de què significa ser xiquetes, que hem de ser princeses, cuidar, ser mares… les que hem volgut fer un pas més enllà de tot això també hem repudiat bastant el rosa”. El recorregut interior de la pintora l’ha dut a descobrir que l’admiració que sentia quan era menuda per la masculinitat i tots els seus valors era producte d’una societat masclista, i que “cal desfer-se del que ens volen fer creure”. Així doncs, la seua lluita particular passa per abraçar el rosa i dotar-lo d’un nou significat.

Una de les obres de l’exposició. Cedida.
Una de les obres de l’exposició. Cedida.

D’estil figuratiu però no realista, les diverses obres escollides per a la mostra estan pintades amb colors cridaners, seguint la voluntat de l’artista perquè “no et puguen dixar indiferent”. Tons flúor, groc llimona, tonalitat i combinacions poc versemblants… la voluntat és incomodar amb colors que segresten l’espai. Roig explica que totes les peces han estat creades en els dos últims anys, quan va retornar a la pintura després d’un temps dedicant-se a altres coses. Va tornar a començar en plena pandèmia, dibuixant a la seua habitació, en un pis de Barcelona. L’oportunitat de tornar a casa, l’agost passat, li va brindar temps i espai per dedicar-se completament a pintar. Està contenta de tornar als orígens, diu, amb el suport de Pilar Lanau, la directora de l’Escola, i Leonardo Escoda, dos professors que han influenciat la manera en què pinta.

Podeu recuperar el fotoreportatge ‘Religió i Feminisme a l’estudi d’Aura Roig’.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects