El FabLab Terres de l’Ebre ha rebut unes 2.000 persones al 2024
El FabLab Terres de l’Ebre està d’aniversari. Fa tres anys que va obrir les seues portes a Amposta, als baixos de l’edifici del Sindicat d’Amposta. La seua directora, Lala Escrivà, va ser una de les impulsores del projecte al 2015, quan treballava de tècnica a l’Ajuntament d’Amposta. “Vaig proposar de fer un FabLab i, curiosament, recordo que l’alcalde em va dir que uns empresaris estaven interessats en la mateixa proposta. L’edifici del Sindicat va estar uns anys rehabilitant-se amb la pandèmia pel mig. Fa tres anys que estem oberts, i des de llavors que no hem parat”, conta Escrivà.
El FabLab treballa de la mà amb la comunitat educativa del territori. Un dels seus objectius és apropar la tecnologia als més menuts i que s’hi sentin familiaritzats. Mitjançant la metodologia STEAM, implanten programes formatius curriculars a mida i formació fora de l’horari lectiu dels centres, però també donen suport als treballs de recerca. Estan enfocats també al sector empresarial i als emprenedors, i programen tallers formatius sobre temàtiques diverses.
Amb tres anys de recorregut, el FabLab ha acollit projectes d’una rellevància important. Per exemple, el Tian Bot és una idea desenvolupada i mentoritzada per la mateixa directora del FabLab. Se tracta d’un prototip guanyador de la tercera edició del Catalunya Summit, Congrés d’emprenedoria i innovació per joves de tot el país, capitanejat per Maria Dols i Guillem Sánchez de 1r i 2n de Batxillerat de l’Institut Ramon Berenguer IV i Clàudia Jiménez de 3r d’ESO de l’Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús. “Al FabLab creiem que els joves poden canviar el món, i veiem que és així. Tian Bot és un sistema de comunicació perquè puguem saber què volen o què els passa a les persones amb autisme. Estem convençuts que això pot canviar vides i no hem parat de treballar”.
Només en l’últim any, l’Ajuntament calcula que unes 2.000 persones han passat per este espai, d’ús gratuït i sempre obert a tothom que tingue interès en utilitzar la tecnologia per resoldre problemes, experimentar i crear des de zero.
