La iniciativa també vol desestigmatitzar les persones que es beneficien de la Targeta Solidària
El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat avui les bases de la Targeta Solidària pel 2023, una iniciativa que té l’objectiu de garantir l’accés a aliment fresc a les persones que es troben en situació de pobresa o vulnerabilitat. També s’han aprovat les bases dels ajuts per atendre situacions d’urgència puntuals i necessitats bàsiques de subsistència. Enguany, el Consell Comarcal destinarà una partida de 57.812 euros a la Targeta Solidària, una iniciativa que permet millorar la gestió local de les polítiques de distribució d’ajuts econòmics per a l’alimentació que s’atorguen a persones vulnerables sense recursos per part dels serveis socials, així com desenvolupar estratègies d’atenció a les necessitats alimentàries que eviten l’estigmatització dels beneficiaris de la targeta.
En aquest sentit, els beneficiaris de la targeta podran dirigir-se a qualsevol establiment d’alimentació per a fer les seues compres. Per tal de sol·licitar la Targeta Solidària cal estar empadronat al Baix Ebre (excepte Tortosa, que té els seus serveis socials) i acreditar uns ingressos insuficients per cobrir les necessitats bàsiques. Pel que fa a la quantia de l’ajut serà d’entre 150 i 200 euros, en funció dels membres de la unitat familiar. En el cas dels ajuts per situacions d’urgència puntuals i necessitats bàsiques de subsistència, enguany s’ha ampliat en 3.000 euros el pressupost (serà de 13.000) i en este cas es destinen a ajuts d’alimentació, roba, habitatge, etc. Uns ajuts que s’afegeixen als d’urgència social sobre pobresa energètica, amb una dotació pressupostària de 33.000 euros. Durant el 2022, un total de 310 famílies de la comarca van ser usuàries d’esta targeta, mentre que hi va haver 25 usuaris dels ajuts d’urgència. “Amb la Targeta Solidària simplifiquem la burocràcia en la concessió de prestacions, i avancem cap a un model més humanitzador i menys estigmatitzat”, ha dit el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura.