El Museu de les Terres de l’Ebre acollirà una exposició itinerant sobre la vida i obra del mestre Francesc Casanovas, qui va ser director de la Lira als anys 60, impulsant la participació de dones en la música de banda, la banda juvenil o l’orfeó de la Lira. L’impulsa el catedràtic de flauta al Conservatori de Múrcia i exalumne i biògraf de Casanovas, Juan Francisco Cayuelas, i l’ampostí Carles Orero s’ha encarregat de la documentació relativa a la capital del Montsià. De fet, les troballes que s’hi han fet han estat, tal i com explica, “un autèntic tresor”.
“Quan Casanovas va arribar aquí als anys seixanta, ell i la seua dona vivien dalt de la Lira ampostina. Ell va portar tota la seua documentació i la va dixar aquí. Amb la idea d’esta exposició vam començar a buscar als arxius de la Lira i van aparèixer caixes seues amb partitures, obres, fins i tot una caricatura del dibuixant Ricard Opisso que li havia fet l’any 29, una altra obra dedicada a ell per Lamote de Grignon… moltes joies”, conta Orero. El que havia de ser una exposició que només passés per Torrevieja, Llíria i Amposta (els tres municipis on Casanovas va fer de director de banda) ha près una altra dimensió perquè s’hi ha interessat el Reial Conservatori Superior de Música de Madrid, el Conservatori del Liceu de Barcelona i fins i tot el govern de l’Índia. Este últim país va marcar profundament la carrera i la vida de Casanovas, que hi va treballar com a músic durant gairebé dues dècades. Això li va permetre crear amistat amb personalitats com Teresa de Calcuta. I, de fet, va tocar als funerals de Gandhi, amb qui també tenia relació.
Per què el mestre va arribar a Amposta és un misteri absolut. “No se sap perquè este senyor, de dirigir al Royal Albert Hall de Londres o pels Estats Units, fa cap a un poble com a Amposta. No ho sap ningú, ni el seu biògraf. Però va ser molt important que vingués, perquè quan va arribar, a part de dirigir la banda, va crear una orquestra de cambra. També una agrupació que es deia Ocells del Montsià on es cantava en català. Això li va comportar moltes denúncies, però ell ho va fer igualment. Va crear una banda juvenil per als joves aprenents de la Lira, perquè poguessin sortir al carrer a tocar. I, per primera vegada a totes les bandes de música de l’Estat, al 65 van tocar dones. Dones músiques, una cosa que no s’havia vist mai, que les dones sortissin a tocar en una banda”.
L’exposició es podrà veure del 31 de maig al 4 d’agost al Museu, compta amb la col·laboració de la Lira i l’Ajuntament d’Amposta i s’inaugurarà el dissabte, 31 de maig a les 19 hores, amb la participació de la banda de música de la Lira.
