Donada la situació de despoblament de la Terra Alta, el Consell Comarcal considera que tots els municipis haurien de poder acollir-se a estes subvencions
La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, lamenta que les bases del programa de rehabilitació d’edificacions residencials buides per fomentar el repoblament en entorns rurals i de muntanya de Catalunya hagin deixat diferents municipis de la Terra Alta fora de la convocatòria. Sanromà ha explicat que, d’acord amb el que estableix la resolució per la qual s’aproven les bases reguladores de les subvencions del programa, només en poden ser beneficiaris els propietaris o masovers que assumeixin la rehabilitació d’edificacions residencials buides, públiques o privades, situades en municipis que compleixin qualsevol dels dos requisits següents:
a) Que estiguin situats en municipis de fins a 1.000 habitants.
b) Que els municipis, sempre i quan tinguin menys de 3.500 habitants, estiguin situats en qualsevol de les següents comarques de muntanya: l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Val d’Aran.
“Donada la situació de despoblament que viu la Terra Alta i l’augment d’habitatges buits, el Consell Comarcal considera que tots els municipis de la comarca haurien de poder acollir-se a aquesta subvenció que ara els deixa fora d’aquesta possibilitat”, ha afirmat Sanromà. Segons l’IDESCAT, les projeccions de població del 2033 apunten que la Terra Alta podria perdre prop de 200 llars familiars i, en conseqüència, la seva població disminuiria un 9%, una amenaça inigualable en tot el país. Per aquest motiu, segons la presidenta, “per esdevenir un pol d’atracció de població que cerca major qualitat de vida o que vol retornar al seu territori, la Terra Alta aposta per posar en marxa polítiques actives que facin emergir l’habitatge que es troba actualment en desús”. Així, Sanromà ha recordat que, des del Consell Comarcal, es treballa en aquest sentit per contribuir a evitar la pèrdua de població al món rural, a incentivar la realització de projectes i actuacions estratègiques, sectorials, singulars i innovadores que estimulin i reforcin l’accés a l’habitatge.
Ara, el programa de rehabilitació d’edificacions residencials buides per fomentar el repoblament en entorns rurals i de muntanya de Catalunya no contempla la situació de la Terra Alta. El programa no permet que municipis com Horta de Sant Joan, considerat d’alta muntanya, es pugui acollir a aquestes subvencions. A més, es dona el cas que Horta de Sant Joan també entra en el barem de número d’habitants que marca el decret (superior als 1.000 habitants i inferior als 3.500) per convertir-se en beneficiari d’aquests ajuts, però que no ho pot fer perquè no s’ubica en cap de les comarques que hi poden optar.
Sanromà ha recordat que, en termes de població, la majoria de municipis terraltins tenen una població inferior als 1.000 habitants. “Només Gandesa, Batea, Horta de Sant Joan, el Pinell de Brai i Corbera d’Ebre els superen, però donada la situació en matèria d’habitatge que viu el conjunt de la comarca, el Consell Comarcal lamenta que no pugui accedir a aquestes subvencions en el seu conjunt”.