El dissabte es va fer entrega dels guardons en una gala plena de música, reivindicació i estima per la literatura local
El Centre Fluvial del Delta va acollir dissabte passat l’acte de lliurament de la XXVII edició dels Premis Terra de Fang, els quals ja són un referent cultural i literari de les Terres de l’Ebre i del país. L’acte va reunir escriptors i escriptores destacats, així com representants del teixit cultural de Deltebre i del territori. En el transcurs de l’esdeveniment es van donar a conèixer els guardonats d’esta edició.
En la categoria de narrativa breu, Jordi Pujol Nadal, de Badalona, va ser reconegut amb l’obra Massa a prop del cel. “Els contes parlen d’amor, de desamor, de desig, hi ha tendresa, contes divertits, d’altres més punyents… i tenen en comú que tots tenen a veure amb el cel. Hi pots trobar des d’algú que pilota avions fins a un pagès que viu dalt d’un turó, sota els núvols”.
En poesia, el jurat va decidir atorgar dos premis ex aequo a Carme Cruelles, amb l’obra Aiguatge, i a Òscar Palazón Ferré, amb Quiquiriquic. Quiquiriquic és un recull monovocàlic, on només hi apareix la lletra ‘i’. De fet, en les seues paraules d’agraïment, Palazón va fer ús d’esta aposta estilística i va dixar el públic bocabadat amb un discurs sense més vocals que esta. La proposta de Cruelles, en canvi, ha estat valorada pel seu liricisme. “El poemari té tres parts. La primera es titula Circumval·lació i indago en el jo interior per veure cap a on ens porta. Hi ha com una mena de parada a la segona part, que és Pols Grisa, amb una veu denúncia cap a certes maneres d’actuar, vicis que patim la societat. Acaba amb Vorals, on la primera veu acaba trobant un lloc, s’acaba configurant i reivindicant a ella mateixa”.
El premi especial autor local juvenil va recaure en Abril Massana Navarro, de només dotze anys, amb l’obra L’art de ser diferent. La jove poeta va explicar que era el primer cop que es presentava a un certament d’estes característiques amb “una obra que diu que ser diferent no és res dolent, al contrari, és el millor que li pot passar a l’ésser humà”.
Els guardons inclouen una dotació econòmica de 1.000 € per a narrativa breu i poesia, i 200 € en la categoria especial d’autor local juvenil. A més, l’obra guanyadora de narrativa breu serà publicada per Onada Edicions dins la seva col·lecció “Narratives Minor”, i la de poesia en la col·lecció “Poesia”. Durant l’acte es va posar de rellevància també la tasca que fa Onada Edicions, amb l’editor Miquel Àngel Pradilla al capdavant. Onada edita obres de tots els gèneres al Maestrat, els Ports i les Terres de l’Ebre. La seua faena contribueix a relligar estos territoris que, malgrat les fronteres oficials, compartixen tradicions, cultura i parlar.
L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, va subratllar en el marc del seu discurs que “els premis Terra de Fang són més que un reconeixement literari, representen un homenatge a la nostra essència, a la força cultural del municipi i a la seva projecció”. L’alcalde va aprofitar per donar les gràcies a la direcció dels premis, a tots i totes les participants i el jurat per fer possible una nova edició que “reafirma el paper de Deltebre en la creació literària i artística de les Terres de l’Ebre i del país”.
Enguany, al certament s’hi han presentat fins a 29 obres que han estat valorades pels poetes Josep Pedrals, Maria Sevilla i Joan Todó, i els escriptors Xavier Aliaga, Cinta Farnós i Jordi Nopca. Els Terra de Fang han estat coordinats per Eduard Carmona. La regidora de Foment Cultural, Igualtat i Tinença d’Animals, Eva Marin, va destacar que “aquests premis són un punt de trobada per a escriptors i escriptores, del territori però també de tot el país, que comparteixen la passió i l’estima per les lletres i per la cultura”.
La gala va comptar amb la presència de l’escriptora Laia Viñas. Nascuda a Xerta l’any 1997, Viñas va guanyar el Premi Documenta amb la seua primera novel·la, Les closques, i al setembre d’este mateix any ha publicat la segona, Aquí baix, també de la mà de l’Altra Editorial. Viñas va posar en valor la rellevància de certàmens com els premis Terra de Fang per donar suport i visibilitat al talent literari emergent. La tarda va cloure amb l’actuació de la cantautora i poeta, Meritxell Gené.