S’acaba de publicar ‘La cuina del delta de l’Ebre. Els receptaris de la Fonda de la Parra o el Cafè de l’Alguacila de Camarles i la Torre de la Granadella‘, escrit per Rosita Ferré Mauri i Jordi Tresserras Juan i editat per la recent nascuda Alampla Editorial, fundada per Lluís Pons amb la voluntat de redescobrir les cuines i el patrimoni del país. El primer volum està dedicat al Delta i a la seua cuina, però a través dels plats també es posen en valor els personatges que l’habitaven i van contribuir al seu texiti social i gastronòmic.
Es destaca en especial el paper de les coquesses o guisanderes, molt populars al segle XIX. Eren dones que es dedicaven a cuinar a domicili, per a celebracions o esdeveniments importants. “Eren les primeres dones emprenedores. Els homes, llavors, s’organitzaven i tenien les seues colles per anar a treballar l’arròs. Elles també ho feien, en els àmbits en les que les deixaven, com la cuina. Són el primer vestigi de dones emprenedores de les nostres terres”, conta Pons. Treballaven en equip, des de la que s’encarregava del carbó fins a la cuinera principal, i eren les guardianes d’una part de la cuina deltaica que s’ha acabat perdent.
Al llibre s’hi pot trobar també una part important de la història del territori, de com la cuina i les receptes es van veure afectades pels canvis de temps, per la dictadura i la imposició del castellà. S’hi recorden establiments mítics de Tortosa com els hotels París i Siboni i es parla de la invisibilització de les tradicions de la cuina tortosina i del Delta als llibres ‘El llibre de la cuina catalana’ (1924) de Ferran Agulló o ‘la Teca’ (1924) d’Ignasi Doménech.
El llibre es pot adquirir en diversos establiments de Camarles i a La 2 de Viladrich.