Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Contacte: info@apropebre.cat
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    A Prop Ebre
    • Territori
      • Baix Ebre
        • Aldover
        • Alfara de Carles
        • Benifallet
        • Camarles
        • Deltebre
        • El Perelló
        • L’Aldea
        • L’Ametlla de mar
        • L’Ampolla
        • Paüls
        • Roquetes
        • Tivenys
        • Tortosa
        • Xerta
      • Montsià
        • Alcanar
        • Amposta
        • Freginals
        • Godall
        • La Galera
        • La Sénia
        • Mas de Barberans
        • Masdenverge
        • La Ràpita
        • Sant Jaume d’Enveja
        • Santa Bàrbara
        • Ulldecona
      • Ribera d’Ebre
        • Ascó
        • Benissanet
        • Flix
        • Garcia
        • Ginestar
        • La Palma d’Ebre
        • La Torre de l’Espanyol
        • Miravet
        • Móra d’Ebre
        • Móra la Nova
        • Rasquera
        • Riba-Roja d’Ebre
        • Tivissa
        • Vinebre
      • Terra Alta
        • Arnes
        • Batea
        • Bot
        • Caseres
        • Corbera d’Ebre
        • El Pinell de Brai
        • Gandesa
        • Horta de Sant Joan
        • La Fatarella
        • La Pobla de Massaluca
        • Prat de Comte
        • Vilalba dels Arcs
      • Terres del Sénia
    • Actualitat
      • Política
      • Economia
      • Cultura
      • Societat
      • Esports
      • Entrevistes
    • Opinió
    • Mèdia
    • Pòdcast
      • L’informatiu
      • Converses de Prop
      • Parlem d’Igualtat
    • Captures
    • Al brancal
    A Prop Ebre
    Home»Baix Ebre»Camarles»Coquesses, guisanderes i receptes perdudes a ‘La cuina del delta de l’Ebre’
    Camarles Cultura Delta de l'Ebre Tortosa

    Coquesses, guisanderes i receptes perdudes a ‘La cuina del delta de l’Ebre’

    RedaccióBy Redacció11/12/20242 Mins Read
    Coquesses i guisanderes de Camarles. CEDIDA.

    S’acaba de publicar ‘La cuina del delta de l’Ebre. Els receptaris de la Fonda de la Parra o el Cafè de l’Alguacila de Camarles i la Torre de la Granadella‘, escrit per Rosita Ferré Mauri i Jordi Tresserras Juan i editat per la recent nascuda Alampla Editorial, fundada per Lluís Pons amb la voluntat de redescobrir les cuines i el patrimoni del país. El primer volum està dedicat al Delta i a la seua cuina, però a través dels plats també es posen en valor els personatges que l’habitaven i van contribuir al seu texiti social i gastronòmic.

    Es destaca en especial el paper de les coquesses o guisanderes, molt populars al segle XIX. Eren dones que es dedicaven a cuinar a domicili, per a celebracions o esdeveniments importants. “Eren les primeres dones emprenedores. Els homes, llavors, s’organitzaven i tenien les seues colles per anar a treballar l’arròs. Elles també ho feien, en els àmbits en les que les deixaven, com la cuina. Són el primer vestigi de dones emprenedores de les nostres terres”, conta Pons. Treballaven en equip, des de la que s’encarregava del carbó fins a la cuinera principal, i eren les guardianes d’una part de la cuina deltaica que s’ha acabat perdent.

    Al llibre s’hi pot trobar també una part important de la història del territori, de com la cuina i les receptes es van veure afectades pels canvis de temps, per la dictadura i la imposició del castellà. S’hi recorden establiments mítics de Tortosa com els hotels París i Siboni i es parla de la invisibilització de les tradicions de la cuina tortosina i del Delta als llibres ‘El llibre de la cuina catalana’ (1924) de Ferran Agulló o ‘la Teca’ (1924) d’Ignasi Doménech.

    El llibre es pot adquirir en diversos establiments de Camarles i a La 2 de Viladrich.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email Telegram WhatsApp

    Comments are closed.

    Posts relacionats

    Josep Piñol després d”Evitada’: “M’interessa la hipocresia de les persones”

    Josep Piñol (1994, Tivenys) és nerviós, es mou quan parla i mai s’està en la mateixa posició durant més de…

    Read More

    Jordi Fabá presenta ‘Dos Almas’, un tema nascut de la búsqueda de la creativitat

    El músic tortosí llença el seu segon single Jordi Fabá ha tret el seu segon single. Després d”Orenetes’, composat juntament…

    Read More

    Al brancal de Genèriccc

    Read More

    Tivissa té un nou oasi cultural: s’inaugura la Sala Teatre

    Read More

    Agustí Forner: “No enteníem per què uns eren tan rics i uns altres tan pobres”

    Read More

    Notícies recents

    Al brancal d'Arrels d'Orta

    Enric Alfonso està al capdavant de la vinateria Arrels d’Orta, que reobre portes el proper ...
    Al brancal 03-12-2025

    Josep Piñol després d''Evitada': “M'interessa la hipocresia de les persones”

    Josep Piñol (1994, Tivenys) és nerviós, es mou quan parla i mai s’està en la ...
    Cultura 29-11-2025

    Jordi Fabá presenta 'Dos Almas', un tema nascut de la búsqueda de la creativitat

    El músic tortosí llença el seu segon single Jordi Fabá ha tret el seu segon ...
    Cultura 27-11-2025
    El més vist

    Al brancal d’Arrels d’Orta

    Al brancal

    Josep Piñol després d”Evitada’: “M’interessa la hipocresia de les persones”

    Cultura

    Jordi Fabá presenta ‘Dos Almas’, un tema nascut de la búsqueda de la creativitat

    Cultura

    Al brancal de Genèriccc

    Al brancal

    Robert Adell: “Es necessiten més pastors”

    Entrevistes

    Subscriu-te al butlletí

    Rep les últimes notícies

    • QUI SOM
    • CONDICIONS I PRIVACITAT
    • POLÍTICA DE COOKIES

    CONTACTE
    info@apropebre.cat

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    © 2025 Apropebre. Designed by Globals.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar el consentimiento de las cookies
    Utilizamos tecnologías como las cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. Lo hacemos para mejorar la experiencia de navegación y para mostrar anuncios (no) personalizados. El consentimiento a estas tecnologías nos permitirá procesar datos como el comportamiento de navegación o los ID's únicos en este sitio. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.
    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques .
    Preferències
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a la finalitat legítima d'emmagatzemar preferències no sol·licitades per l'abonat o l'usuari.
    Estadístiques
    El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense un requeriment, el compliment voluntari per part del Proveïdor de serveis d'Internet, o els registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només per a aquest propòsit no es pot utilitzar per identificar-te.
    Màrqueting
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb fins de màrqueting similars.
    • Gestiona les opcions
    • Gestiona els serveis
    • Gestiona {vendor_count} proveïdors
    • Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    • {title}
    • {title}
    • {title}
    X