La baixa demanda del garrofí ha comportat una davallada en el preu, que s’ha reduït un 80%
Tot apunta que els mercats del garrofí han col·lapsat després d’anys de pujada ininterrompuda dels preus de la garrofa, fet que hauria comportat un descens en la demanda de la seua llavors i, per tant, la caiguda en picat del preu de la garrofa.
El garrofí, la llavor de la garrofa, ha estat un bé preuat en els últims anys gràcies al seu valor nutricional i mineral. Es tracta d’una goma vegetal de galactomanana que s’empra d’espessidor i emulsionant en diferents productes, com ara gelats o salses. En els últims anys el garrofí ha guanyat reputació i s’ha utilitzat en molts sectors de la indústria alimentària, fet que ha facilitat l’augment del preu de la garrofa. Malgrat això, sembla que s’ha saturat el mercat i que els compradors de garrofí han buscat alternatives a este producte a causa del gran augment de preus, ja que la garrofa l’any passat va arribar a superar els dos euros el quilogram. La baixada en picat de la demanda ha comportat la mateixa dinàmica en el seu preu, deixant enrere xifres rècord.
Tot i que a la Llotja de Tortosa encara no s’està cotitzant la garrofa, des d’esta setmana ja s’està pagant la garrofa, per exemple a la Cooperativa Soldebre, a 32 cèntims el quilogram, xifra que dista molt a la de l’any anterior que, segons les dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el setembre del 2022 la garrofa es pagava a 1,50 euros el quilogram net.