L’entitat tortosina compleix un quart de segle
L’associació Atzavara-arrels està d’aniversari. Fa vint-i-cinc anys que va nàixer a Tortosa amb la voluntat d’acollir i rebre les persones nouvingudes que aterraven a la ciutat. “El primer de tot és que, en aquells moments, cridava l’atenció que la gent vinguda d’altres països arribés a Tortosa i no a una gran ciutat, i no hi havia recursos per acompanyar estes famílies”, explica Daniela Mansilla, que va començar a fer de voluntària a l’entitat al 2001. “Llavors, Atzavara la formava gent de molts àmbits diferents, administratius, de l’educació, de la sanitat… Vam començar al poble de Jesús i després ens vam canviar a l’Ateneu de les Cultures, davant l’estació del tren de Tortosa”.
Mansilla acabava d’arribar de Rosario, a Argentina, i buscava com ocupar el seu temps. Va sentir a parlar d’Atzavara i va entrar-hi de seguida, i allà va començar a fer classes i tallers de castellà. “El primer dia hi vaig anar només a preguntar, a dir que podria anar-hi algunes hores, i fins a dia d’avui, segueixo aquí”. Ara mateix forma part de la junta i és la tresorera de l’entitat, i durant uns anys també va ser part de l’alumnat de català. Destaca les primeres trobades amb les famílies de nouvinguts, el menjar que portaven i la germanor que es va crear de seguida, tant a les classes com a les trobades, amb adults i xiquets. “Volíem saber qui eren, què feien les persones que acabaven d’arribar aquí, relacionar-nos amb elles. Recordo que sortia d’aquelles activitats sentint-me molt bé, amb molta energia, i de vegades fent les classes em passava que em preguntava, este verbo lo estaré usando bien?, perquè jo no soc professora i de vegades tenia dubtes de si ho estava fent prou bé. Però llavors venia algú que m’explicava que havia pogut anar al metge i havia pogut comunicar-se i sentia una gran satisfacció”.
Margarita Vergés també porta anys ensenyant català a les dones que acudixen a Atzavara. Viu al Perelló i es desplaça a Tortosa un matí a la setmana per fer classe. “Fa vint anys que faig de voluntària. És un rutina que m’agrada molt, gaudeixo molt el contacte amb les dones, ens entenem molt bé. Ara, per exemple, estic amb unes noies que es volen treure la nacionalitat, hi vaig una hora abans de l’habitual i m’estic amb elles, fem testos, practiquem, xerrem…”, conta la docent. Vergés posa de relleu la facilitat amb la que sempre aconseguix entendre’s amb les alumnes. “A mi m’encanta relacionar-me amb gent d’altres cultures, i la del Marroc en particular m’agrada molt. Tinc curiositat per la gent que és diferent a mi, però al mateix temps és fàcil veure com sorgeixen relacions de dona a dona. Totes som el mateix”.

Els infants tenen un paper central dins de l’entitat. A l’edifici de Ferreries on estan localitzats actualment s’hi desenvolupen tallers, classes i activitats de tot tipus, però l’Esplaiat i l’Atzavara Jove tenen un pes important dins d’Atzavara-Arrels. Gràcies a estos espais, els menuts reben ajuda per fer els deures, es relacionen, creen lligams i gaudixen de projectes pensats especialment per a ells, per ajudar-los a fer volar la imaginació. Doina Gherta, tècnica de l’associació, va ser una de les xiquetes que passava tardes a Atzavara. “Jo vaig arribar a Tortosa amb sis anys i mons pares em van portar de seguida a Atzavara. Ma mare ja hi tenia vincle, va ser de les primeres secretàries, així que jo participava de les activitats i els projectes que s’hi feien. Estava allà totes les tardes, recordo que fèiem ball, les trobes interculturals… em vaig passar la primària i la ESO per allà”, rememora Gherta. Va marxar a estudiar a Barcelona i, quan va tornar a casa, va iniciar una sèrie de tallers sobre sexualitat a Atzavara. D’allà va passar a fer-se càrrec dels espais de les tardes dedicats als infants i a ser part de l’equip d’Ocell de Foc, un projecte nascut d’una subvenció que aglomera quatre entitats i treballa per millorar i posar el focus en la salut mental dels joves. “Atzavara ha sigut una constant a la meua vida. La gent que la forma m’ha motivat moltíssim a aprendre, a fer créixer la comunitat i a sentir-me de Tortosa. M’ha aterrat i m’ha arrelat a la ciutat, ha ensenyat l’idioma als meus pares”.
En motiu de l’aniversari, Atzavara-arrels ha programat una activitat per a cada mes de l’any. La pròxima és la rua de Carnaval, el proper 27 de febrer a les 17:30h, amb inici a la Plaça Pius XII. L’entitat convida tothom a les activitats que organitzaran i fa una crida al voluntariat per seguir mantenint l’entitat viva.