TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Arriba el temps de la verema a la Terra Alta

Sergi Pallarès és l’impulsor del Celler Arrelats. Connectat al món del vi des de ben menut, fa uns anys va decidir engegar el seu propi negoci, que porta per bandera el producte de la seua comarca, la Terra Alta, i l’amor cap a les vinyes i la tradició. La seua aventura particular va començar al 2015, quan amb disset anys va fer el seu primer vi embotellat. Amb l’experiència de la seua família, l’ajuda d’altres viticultors de la zona i la formació en enologia a Falset, ha aconseguit retre homenatge als seus avantpassats amb la comercialització de vinc blancs, rosats i negres. Recupera aquí l’entrevista realitzada per al projecte Mirada Jove.

Enguany, la verema s’ha avançat només uns dies. La finca de Sergi està entre Gandesa i Bot. Recull el raïm amb l’ajuda de treballadors i familiars. Els seus oncles són els que li han ensenyat com s’arriba a fer un bon vi, i l’ajuden a collir els grans que ja estan llestos. Quan fa falta, també li donen consell. Treballen des de les vuits del matí i calculen quants quilos poden arroplegar cada jornada. La faena que poden fer depèn de la màquina premsadora que tenen al celler, que marca els tempos.

Van fent torns per conduir el tractor, que manegen amb confiança. Després de posar el raïm en caixes, el vehicle passa entre les vinyes i els treballadors les carreguen mentre fan broma. Sergi comenta que, este any, el treball és especialment dur degut a les altes temperatures.

Cada cep produeix de dos a quatre quilos. En total, Arrelats espera collir uns 45.000 quilos durant estos dies. Treballen varietats tradicionals de la Terra Alta com la Vernatxa blanca, negra, Macabeu i Carinyena.

Se carrega tot en un remolc que estira un cotxe 4×4 i al tractor. Les dos màquines aniran cap a Gandesa, cap al centre de la població, on hi tenen el celler. Allà els espera un altre treballador, l’encarregat d’anar dixant el raïms dins la premsadora, que al seu torn separa les fulles dels grans i els transporta cap a les tines d’on acabarà sortint el vi.

A Gandesa tothom està acostumat als temps de verema. Hi ha magatzems amb les portes obertes amb gent netejant raïm. Són unes setmanes vitals per a la Terra Alta, amb els pagesos pendents del temps i de les vinyes les vint-i-quatre hores del dia. Els veïns se troben el pas del carrer tallat però ho encaixen amb naturalitat, conscients que estos dies són importants. Fins i tot hi ha un iaio que atansa el cotxet de les seues nétes cap al tractor perquè puguen veure tot el procés, que elles observen impressionades.

Se preveu que la collita d’esta temporada sigue excepcionalment bona a la Terra Alta. Els experts i els sindicats creuen que les condicions meteorològiques d’este estiu afavoriran que els grans tinguen una bona qualitat. Després dels dies frenètics de la verema, que marquen l’inici d’un nou curs, venen uns mesos on s’ha de vigilar el procés perquè el resultat acabe sent un gran vi, tot i que els pagesos ja tenen la vista posada en el proper any.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects