Les seues fotos van ser clau per entendre què passava als camps
Avui fa 108 anys del naixement d’Antoni Garcia Alonso, tortosí que va lluitar a la Guerra Civil espanyola i que va marxar a l’exili francès, acabant al camp de concentració nazi de Mauthausen.
Dins del camp, els seus coneixements de fotografia el van salvar. Treballava al laboratori fotogràfic juntament amb Francesc Boix, figura importantíssima degut als negatius que va aconseguir salvar del camp i que després van servir per entendre què hi passava. Alonso també va contribuir a la causa fent i salvaguardant imatges que després, juntament amb les de Boix, van ser imprescindibles en els judicis de Nuremberg, on se va aconseguir condemnar els alts càrrecs nazis.
Gràcies a ells dos, Mauthausen és el camp més ben documentat i d’on se coneixen més detalls. Amb la seua càmera Leica, el tortosí va deixar constància de la vida quotidiana al camp, de les reunions dels SS, de les piles de morts i també de l’alliberament. Una veïna va guardar els negatius fins que se van celebrar els judicis contra els comandants nazis. Boix i Alonso, amb les fotos com a proves, van ser testimonis clau en els processos.
Antoni va morir l’any 2000, a París. Les seues fotografies son difícils de trobar i consultar i, tot i que la tasca de Francesc Boix ha estat àmpliament reconeguda, la contribució d’Alonso ha quedat a l’ombra.