Mireia Grangé és tènica de joventut al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. També és presidenta del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i està involucrada en l’associacionisme riberenc des de molt jove. De fet, el seu primer contacte amb este teixit va ser al seu poble, a Benissanet, quan es va ajuntar amb un grapat de joves amb unes inquietuds semblants a les seues. Amb ganes de fer poble, comarca i territori, van fundar l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila.
Era només el principi d’un seguit d’accions que Grangé ha impulsat a la Ribera d’Ebre, sempre acompanyada i amb la complicitat dels veïns de la comarca i les seues institucions. “Fa un grapat d’anys vam començar al procés de recuperar la jota. Llavors, a la comarca només es ballava a sis pobles. La vam recuperar a Benissanet, després a Miravet i vam organitzar la primera festa de la jota, que va ser un èxit. A partir d’aquí ens vam proposar de fer-ho a tots els pobles de la comarca, i això a mi m’ha donat l’oportunitat de visitar-los tots i acabar tenint relació amb persones de tots ells. Em sento privilegiada perquè tinc vincles a tots els pobles”.
La identitat és un dels temes que interessa Grangé, i la de la Ribera d’Ebre està d’enhorabona, perquè, d’entre altres iniciatives amb repercussió, la de Lo Parlar Patxetí està tenint una gran resposta. Està impulsada pel CERE i vol posar en valor les paraules de sempre. Xera, granera, roig, abadejo, brossat… per no perdre no només el vocabulari de la comarca, sinó la manera de viure de la seua gent.