Text de Laia Viñas Abadie i fotografies de Judit Camacho Cugat
Amadeo Querol Fonollosa està al capdavant d’Endolça’t, una pastisseria situada a la Sénia, a pocs metres de l’església. És un local amb personalitat, que és el que ell volia des del principi. El sostre és alt, les parets són verdes i blanques i hi ha una columna reservada als regals que els porten els clients dels seus viatges. En este local, el pastisser ha fet realitat el seu somni més gran: viure de fer pastissos.
Querol és de la Sénia però ha passat anys vivint i treballant a Tarragona. Allà va començar a fer cursos, empès per l’amor que sent cap a la pastisseria americana. “Quan em diuen, vull un pastís finet i blanquet, penso que sí, moníssim, però a mi m’agraden els que semblen falles. Jo soc recarregat, soc barroc”. I este és l’estil d’Endolça’t, amb obres dolces amb molta decoració i molts elements. Els que més gaudix són els que tenen molts pisos, perquè són gairebé una obra d’enginyeria i l’obliguen a treballar amb el mètode prova-error, que ha fet servir des dels inicis.
Però el més apassionant de la seua faena és veure la cara de felicitat dels clients. “El fet de ser del poble i d’haver posat el local aquí fa que jo conegue la gent, i això em permet crear pastissos d’acord amb la seua personalitat. Veure’ls les cares quan els reben és el millor, veure’ls plorar… és una gran satisfacció per a mi”.