Alina Ratiu (1994) espera poder obrir la seua botiga cap a l’estiu, però el seu projecte, Llima Verda, ja fa temps que camina en un obrador de la Sénia, el seu poble. Combina l’artesania de la pastisseria amb la tècnica delicada i, sobretot, la qualitat del producte, una de les seues màximes a l’hora de crear.


Ratiu va formar-se en hosteleria i cuina a Tortosa, des d’on va marxar l’Escola de Pastisseria de Barcelona. “Hi ha una raó per la qual li he posat al meu negoci el nom de Llima Verda. Reivindico la pastisseria sempre. La gent la veu com un capritx, com una cosa que no es menja a diari. I hi ha molt més enllà del sucre i la nata, es poden fer moltíssimes coses sense abusar del sucre, o inclús sense sucre, amb bons productes. No cal res més que això”, explica l’emprenedora. La figura de la pastissera Saray Ruiz, que va ser professora seua, la va impressionar justament perquè li va explicar això: que els dolços es poden gaudir de manera saludable, sense abusar dels additius i posant sempre el focus en el producte primari.


Tot i que sempre li havia rondat pel cap començar el seu propi projecte, l’arribada de la pandèmia va precipitar el naixement de Llima Verda. A partir d’encàrrecs, Ratiu confecciona pastisseria de tot tipus i ven també pa per oferir un servei complet al poble. “El meu objectiu és que la gent pare atenció al que menja, que es plantege per què un croissant val el que val. Jo vull explicar-ho, vull ensenyar la meua faena, els processos que faig… vull que siguen conscients del que s’estan menjant. Ja està passant amb la resta del menjar i m’agradaria que passés amb la pastisseria”.
